Hoe lang duurt het om te leren skiën?

De meeste volwassen beginners merken dat ze na 3 of 4 dagen skilessen of na een of twee privélessen van een halve dag zelfstandig kunnen beginnen met skiën op beginners- en gemakkelijke tussenliggende hellingen.

Waarom leren skiën als volwassene?

Skiën is bijna universeel geliefd bij degenen die het proberen. Vraag het aan elke skiër of snowboarder en zij zullen je vertellen hoe ze leven voor hun skivakantie in Noorwegen – hoe niets te vergelijken is met het gevoel op een berg te staan, de majestueuze uitzichten op te nemen en de frisse, frisse lucht in te ademen voordat ze naar beneden glijden een met sneeuw bedekte helling om te genieten van een heerlijke lunch op een zonnig terras.

Tips voor beginnende skiërs.

1 – Kies het juiste skigebied:
Als je voor de eerste keer gaat skiën is het van cruciaal belang dat je naar een skigebied gaat met goede, gemakkelijk toegankelijke, beginnende skigebieden die gratis of gereduceerde skipassen aanbieden. Wij raden je Trysil, Hemsedal of Skeikampen in Noorwegen aan.

2 – Bouw een conditie op voordat je vertrekt
Je hoeft niet acht keer per week naar de sportschool te gaan, maar als eerste skiër haal je meer uit je tijd als je al een basis conditie hebt, en niet elke keer hoeft te stoppen om weer op adem te komen. Skiën is geen extreme intensieve sport maar een basis conditie raden we je zeker aan.

3 – Kleed je goed
Niet zoiets als slecht weer, alleen slechte kleding. Wees altijd warm en comfortabel met de juiste skikleding. Als je vrienden hebt die skiën, probeer dan hun set te lenen in plaats van je eigen te kopen.

4 – Zoek een goede skiverhuurwinkel:
Het huren van skischoenen moet hetzelfde zijn als het huren van bowlingschoenen – de juiste skischoenen voor je voeten hebben is essentieel. Skischoenen moeten goed aanvoelen en niet knellen. Zorg ervoor dat u genoeg ruimte heeft in uw schoenen om een extra paar sokken aan te kunnen trekken als het erg koud word.

5 – Krijg lessen: Echte vrienden leren hun vrienden niet om te skiën. Je zult het allebei veel beter hebben als je de hulp van een professionele skileraar inschakelt. Er zijn voor- en nadelen aan het wegen bij het kiezen tussen privélessen en groepslessen, maar professionele instructie – althans voor de eerste dag of twee – is een must. Je bent in goed gezelschap – volwassenen maken nu meer dan 30% uit van alle lessen voor beginnende skischolen. Zonder de juiste instructies loop je het risico om uit te vallen met je vrienden, slechte gewoonten te leren die later moeilijk te verliezen zijn of, het ergste van alles, les te krijgen in een onveilige omgeving en gewond te raken.

6 – Geef jezelf drie dagen: Hoewel de principes van leren skiën ongeacht de leeftijd min of meer hetzelfde zijn, brengen volwassenen de eerste dag of twee vaak door met gevoelens van frustratie die kinderen gewoon niet hebben! Maak je je echter geen zorgen, na een paar dagen zal je zien dat het opeens veel makkelijk gaat en dat je er echt plezier in krijgt.

7 – Laat je trots thuis: Hoe goed je ook bent in skiën, er zal altijd een 9-jarige zijn die beter is dan jij. Dit geldt zelfs voor de jongens op kantoor die als peuters begonnen te skiën en tientallen jaren in de bergen hebben gewoond. Vergelijk jezelf niet met anderen skiers maar probeer zoveel mogelijk te genieten.

You can do it!

Als je van het geluid van reizen naar prachtige nieuwe plaatsen houdt, jezelf onderdompelt in de natuur, gelijkgestemde mensen ontmoet, een training krijgt zonder het zelfs maar te weten en je een week lang loskoppelt van de ‘echte wereld’, kan skiën gemakkelijk jouw volgende liefde. Het oppakken van nieuwe activiteiten na een bepaalde leeftijd kan in het begin ontmoedigend zijn, maar leren skiën als een volwassene is niet zo moeilijk als je waarschijnlijk denkt dat het zal zijn. Plus wetenschappelijk bewijs dat het leren van een nieuwe sport als volwassene goed is voor je hersenen! En zoals ze altijd zeggen: skiën is net zoals fietsen: als je het eenmaal kan zal je het niet snel meer afleren!