Een natuurlijk fenomeen: de middernachtzon.

Bij de meeste mensen die op vakantie gaan naar Noorwegen staat het zien van het Noorderlicht vaak hoog op de wishlist. Echter vindt zich in de zomermaanden een ander natuurlijk fenomeen plaats die zeker net zo bijzonder is: de middernachtzon.

De middernachtzon is een natuurlijk fenomeen dat zich in de zomermaanden voordoet tussen het zuiden van de zuidpoolcirkel en het noorden van de poolcirkel, onder anderen in Noorwegen.
De aarde draait in een bepaalde hoek in een baan rond de zon waardoor de Noordpool tijdens de zomermaanden naar de zon gericht is. Dat is dan ook de reden waarom de zon boven de poolcirkel een aantal weken niet onder gaat. In sommige Noorse dorpen gaat de zon tussen 20 april en 22 augustus niet onder. Voor de inwoners van deze steden en dorpen, is de middernachtzon geen toeristische attractie, het is een manier van het leven!

Wij denken vaak dat de korte en donkeren dagen in de wintermaanden een probleem zijn voor de Noren maar middernachtzon zorgt bij heel wat meer Noren voor ongemak. Een goede nachtrust is namelijk niet zo makkelijk als de zon bijna niet ondergaat. Onze hersenen ontvangen door het daglicht immers signalen om wakker te zijn. Het is dus wel belangrijk om de slaapkamer voldoende te verduisteren.
Het voordeel van deze periode is dat de dagen veel langer zijn, en je tot laat buiten kan genieten. Daarbij is het ook vaak ook een welkome verandering na de lange wintermaanden.

Of het nu de middernachtzon is in de zomer of het Noorderlicht in de wintermaanden, u kunt er zeker van zijn dat Noorwegen een land is dat u zal verrassen met zijn prachtige en bijzondere natuur.