De Noorse skisport langlaufen is de ideale manier om in beweging te zijn en tegelijkertijd te genieten van de prachtige Noorse natuur.

Lauglaufen hoort bij de Noorse cultuur

Noorwegen is een uitstekende keuze om op wintersport gaan. Het is dan ook niet voor niets het land waar langlaufen is uitgevonden. In de winter is lauglaufen van oudsher de geliefde bezigheid van veel Noren.

Als je een liefhebber van langlaufen bent dan is Noorwegen eigenlijk een must. Het land biedt voortreffelijke faciliteiten in de langlaufgebieden en loipes worden regelmatig gespoord. Dat alles in een natuur die een ongekende schoonheid heeft. De Noorse berggebieden zijn voorzien van prima pistes en skiliften waardoor het ook voor de alpine-skiër een aantrekkelijk wintersportland is.

Noren zijn een gastvrij volk en dat maakt Noorwegen, samen met de betoverende natuur en de grote sneeuwzekerheid, tot een heus paradijs voor de wintersporter. Er zijn maar liefst meer dan 200 wintersportplaatsen in Noorwegen!

De winter begint op veel plaatsen al rond begin november en tot mei liggen er nog dikke pakken sneeuw in de skigebieden. Het begin van de winter kent Noorwegen nog wat kortere dagen, maar gaandeweg het skiseizoen worden de dagen langer. Daarnaast zijn er op veel plekken verlichte pistes en loipes te vinden.

Heb je nog nooit op de langlauflatten gestaan of is het al een hele tijd geleden? Dan is komende winter hét moment om het (weer) een keer te proberen. Langlaufen is niet alleen heel gezond, maar het is ook de ideale manier om het prachtige winterse landschap van de Noorse bergen te ontdekken. Neem 1 of 2 lesjes en je hebt het langlaufen zo onder de knie!

Langlauf vakanties in Noorwegen 

Een van de vele bestemming waar we langlaufvakanties in Noorwegen aanbieden:

Gålå

 • Afwisselend terrein met bossen, bevroren meren, hoogvlaktes en bergen
 • 200 km gespoorde loipes en nog eens 100 km gemarkeerde loipes
 • Klein alpinecentrum aanwezig (15 km piste)

Geilo

 • Avontuurlijk langlaufmogelijkheden op de Hardangervidda
 • 220 km aan loipes
 • Gezellige dorpje Geilo, een van de oudste skigebieden van Noorwegen

Lillehammer

 • Aardig stadje met sfeervolle houten huisjes en gezellige winkelstraat
 • Goede busverbinding naar langlaufgebieden van Nordseter en Sjusjøen
 • Prachtig gelegen aan het langgerekte Mjøsa meer

Måsåplassen

 • Vriendelijk, kleine nederzetting met klein hotel en Noorse hytter
 • 100 km gespoorde loipes, vlak en glooiend terrein
 • Voor elk type langaufer geschik

Ben je net naar iets anders op zoek of wil je graag meer informatie of een offerte op maat? Op onze website www.scandicbooking.nl kun je al onze langlauf bestemmingen in Noorwegen vinden. Je kunt ons ook altijd bellen voor meer informatie.

Langlauf uitrusting

Wanneer je voor het eerst gaat langlaufen, is het beter om de uitrusting te huren. Op bijna alle langlauf bestemmingen is het mogelijk om de juiste uitrusting te huren. Het waxen is nog even een speciale techniek die wel wat kennis behoeft. Aan beginners worden daarom ook vaak de Nowax langlaufski’s aanbevolen. Deze langlaufski’s hebben aan de onderkant speciale ‘kick-zones’ van microvezels die helpen bij het klimmen en uitglijden voorkomen.

De juiste kleding

Niet te dik en niet te dun, dat is dé regel bij het langlaufen als het om kleding gaat. Het belangrijkste is dat de kleding ademt. De ideale outfit is een wind-werend jasje met daaronder een fleece trui en skiondergoed. Katoen wordt afgeraden omdat dit het vocht alleen maar absorbeert, terwijl het juist afgevoerd moet worden. Voor alle kledingstukken is het belangrijk dat het goed aansluit op het lichaam, zo ook de handschoenen. Vergeet geen extra trui mee te nemen voor de pauzes, zo voorkomt u dat het lichaam niet te snel en veel afkoelt.

Als je in de winter al outdoor sporten beoefent, zoals hardlopen, fietsen of schaatsen, dan beschik je waarschijnlijk al over de juiste kledij. Nog een fijne aanvulling op de outfit is een kleine rugzak waar een thermoskan en een aantal muesli repen in passen!