Noorwegen is het land met de grootste wildernis van Europa – wat het een perfecte bestemming maakt om te wandelen in de natuur en de bergen of in de winter het mooie landschap te ontdekken op langlaufski’s. Dankzij gletsjers, met sneeuw bedekte bergtoppen en de prachtige uitzichten wordt elke wandeling of langlauftocht een uniek avontuur.

 Noorwegen is bekend als een relatief duur land, maar natuur en wildernis zijn hier gratis. Wandelen en lauglaufen in Noorwegen is daarmee een goedkope activiteit!

 

1. Tijd van reizen

De beste tijd van het jaar om te wandelen (of hiken) in Noorwegen is variabel. Van mei tot september is de warmste tijd en kunt u genieten van het  zwemmen in de mooie meren of riviertjes. Juli en augustus zijn de populairste maanden maar in september is de herfst al ingezet en zijn juist weer de prachtige herfstkleuren te bewonderen. Wandelen in de winter heeft echter ook veel te bieden: de besneeuwde bergtoppen en mooie natuur geven u het gevoel dat u zich in een sprookje bevindt. Bekijk wel of de wandelroute in de winter toegankelijk is en of het toegestaan is om op de loipes te wandelen. Met speciale sneeuwschoenen of met langlaufski’s is dan een betere manier om de natuur te ontdekken. Langlaufen is erg makkelijk te leren en heel leuke afwisseling met wandelen. Voor de Noren de nummer 1 sport in de winter.

 

2. Uitrusting

Ook in de zomer kan het behoorlijk koud kan worden in de bergen of kan het weer plotseling omslaan. Daarom zijn warme kleding en regenkleding een ‘must’ in je rugzak – zelfs als het zonnig is wanneer u aan uw wandeling begint. En vergeet niet: u bent in de wildernis, er is een grote kans dat u over een rotsachtige ondergrond wandelt en soms moet u riviertjes oversteken. U dient dus absoluut de juiste wandelschoenen te dragen. Voor het langlaufen in de winter geldt dat een dun, winddicht jack veel beter voldoet dan een gewatteerd gewoon ski-jack. En wanten voldoen beter dan handschoenen met vingers. Een kleine thermosfles is handig voor drinken onderweg. Klein rugzakje, fototoestel, zaklantaarn, zonnebril en zakmes. U bent klaar om op pad te gaan!

3. Wandel en langlauf – routes in Noorwegen

Er zijn honderden verschillende wandelroutes in Noorwegen. Meestal zijn ze gemarkeerd met een rode “T”, geschilderd op een rots of een boom. Er zijn veel wandelgidsen voor Noorwegen. In de winter worden de loipes en routes goed aangegeven met borden. Als u van langlauf-trektochten houdt is een van onze skisafari’s wellicht iets voor u: https://scandicbooking.nl/skisafaris/. Voor een week reist u door de mooiste gebieden van Noorwegen en slaapt u in typische Noorse hutten of bergpensions. Een ervaring die u zeker niet snel zult vergeten

 

4. Vervoer naar Noorwegen

Een van de vele voordelen van Noorwegen is dat het makkelijk is om er naar te reizen. Er zijn dagelijks vluchten van zowel KLM als SAS die u in 2 uur naar Noorwegen brengen. Als u graag u auto mee neemt, is de boot een uitstekende optie voor u. U overnacht ‘s nachts aan boord in een luxueuze hut en komt de volgende ochtend heerlijk uitgerust aan in Noorwegen.