Waar je ook in Noorwegen komt, je zult ze overal zien: de typische Noorse hutjes: de hytte! De traditionele hytte wordt meestal gebouwd van hout – waarvan Noorwegen veel heeft – en het is vaak geschilderd, meestal in rood. Het bevindt zich op het platteland of in het bos en biedt zijn bewoners een nogal spartaans comfort. Stromend water en elektriciteit zijn – meestal – geen onderdeel van de beschikbare voorzieningen, en de meubelen die u in deze schattige kleine huizen vindt, is vrij rustiek. Meestal bestaat het alleen uit een tafel, een paar stoelen, een eenvoudig bed en – niet te vergeten! – een houten kachel om het huisje warm genoeg te houden als de sneeuw en de temperaturen buiten onder het vriespunt dalen.

Er zijn ongeveer 400.000 hytter in Noorwegen voor iets meer dan 5 miljoen inwoners. Dat maakt duidelijk wat een grootte rol deze kleine cottage-huizen spelen in het dagelijkse leven van de Noorse bevolking! Elk jaar worden er in het hele land duizenden meer gebouwd. Als je in Noorwegen reist, zie je ze overal, in de bergen, langs de zee, aan een prachtig meer of midden in de bossen.

De overgrote meerderheid van Noorwegen bestaat uit lege, bijna ongerepte landschappen, en de grootte van het land (meer dan 2000 kilometer van zuid naar noord) stelt zijn inwoners in staat zich terug te trekken op plaatsen waar niemand anders woont. In het weekend, of wanneer ze op vakantie zijn, zijn de Noren het er graag  voorover om uren te rijden, om hun geliefde hytte te bereiken. Als je een Noor vraagt ​​of hij / zij liever naar de andere kant van de planeet vliegt of een paar dagen of weken in hun hytte gaat doorbrengen voor de volgende vakantie, is de kans groot dat ze de tweede optie kiezen!

Omdat het overweldigend aanwezig is in Scandinavië (minder dan 20 miljoen mensen wonen in Noorwegen, Zweden en Finland, een gebied van Europa groter dan Frankrijk en Spanje samen!), Heeft de natuur altijd een overheersende rol gespeeld in dit deel van de wereld. Als je alleen maar een beetje van de enorme en fascinerende Scandinavische mythologie leest, begrijp je hoe cruciaal de natuur in het dagelijks leven is.

Dus, net als hun neven uit Zweden of Finland, zijn de Noren vooral enthousiaste skiërs, wandelaars, kajakkers en fietsers. Ze houden van vissen en jagen, en ze houden van kamperen in de wildernis. Het bezitten van een hytte is daarom een ​​gemakkelijke manier om midden in deze geliefde, wilde en ongerepte omgeving te zijn – evenals de beste manier om het stressvolle stadsleven en alle zorgen die daarmee gepaard gaan te vergeten.

Oorspronkelijk een heel eenvoudig huis met slechts minimale voorzieningen, is de moderne hytte die aanwezig is in de meeste Noorse ski resorts, nu een veel comfortabelere plek. De echte, traditionele hytte blijft echter nog steeds gebaseerd op hetzelfde concept: een eenvoudige plek om te verblijven, met alles wat je nodig hebt om te overleven op deze noordelijke breedtegraden, maar niets overbodig, een rustieke schuilplaats met Spartaans comfort en die een laag verbruik vereist. Maar bovenal is de hytte een klein maar geliefd stuk onroerend goed dat je van je ouders ervaart en verzorgt en verzorgt om het aan je kinderen door te geven.

Als u onze gloednieuwe langlaufweek voor Noorwegen boekt, kunt u een nacht doorbrengen in een van deze hytter als kers op de taart van deze heerlijke vakantie! Een echt authentieke Noorse ervaring, niet te missen!