Hoe lang duurt het om te leren skiën?

De meeste volwassen-beginnende skiërs merken dat ze na 3 of 4 dagen skilessen (of na een of twee privélessen van een halve dag), zelfstandig kunnen skiën op beginners- en gemakkelijke groene of blauwe pistes.

Waarom leren skiën als volwassene?

Skiën is bijna universeel geliefd. Ook bijna elke skiër of snowboarder in Noorwegen zal je vertellen hoe niets te vergelijken is met het gevoel op de berg te staan; de prachtige Noorse vergezichten, het inademen van de frisse lucht voordat ze naar beneden skiën op een, met knisperende sneeuw bedekte, helling om daarna te genieten van een drankje of lunch op een zonnig terras.

Tips voor beginnende skiërs.

1 – Kies het juiste skigebied:
Als je voor de eerste keer gaat skiën is het van cruciaal belang dat je naar een skigebied gaat met goede, toegankelijke, makkelijke pistes. Wij raden je Skeikampen, Beitostølen of Hafjell in Noorwegen aan. Trysil en Hemsedal zijn overigens ook perfect voor de beginnende skiër, maar deze gebieden zijn wat groter waardoor ook de gevorderde skiër hier zijn hart kan ophalen.

2 – Bouw een conditie op voordat je vertrekt
Je hoeft niet acht keer per week naar de sportschool te gaan, maar als je voor het eerst gaat skiën, haal je meer uit je tijd als je al een basis conditie hebt. Zo hoef je niet elke keer te stoppen om weer op adem te komen. Skiën is geen extreme intensieve sport maar een basis conditie raden we je zeker aan. 

3 – Kleed je goed
Niet zoiets als slecht weer, alleen slechte kleding. Wees altijd warm en comfortabel met de juiste skikleding. Als je vrienden hebt die skiën, kun je altijd vragen of je die kleding mag lenen in plaats van direct je eigen kleding te kopen.

4 – Zoek een goede skiverhuurwinkel:
Het huren van de juiste skischoenen is essentieel. Skischoenen moeten goed aanvoelen en niet knellen. Zorg ervoor dat je genoeg ruimte hebt in de schoenen om een extra paar sokken aan te kunnen trekken als het erg koud wordt. 

5 – Krijg lessen: echte vrienden leren hun vrienden niet om te skiën. Je zult het allebei veel beter hebben als je de hulp van een professionele skileraar inschakelt. Er zijn voor- en nadelen bij het kiezen tussen privélessen en groepslessen, maar professionele instructie – althans voor de eerste dag of twee – is een must. Je bent in goed gezelschap – volwassenen maken nu meer dan 30% uit van alle lessen voor beginners. Zonder de juiste instructies loop je het risico slechte gewoonten aan te leren die later moeilijk aan te passen zijn of, het ergste van alles, les te krijgen in een onveilige omgeving en gewond te raken.   

6 – Geef jezelf drie dagen: Hoewel de principes van leren skiën ongeacht de leeftijd min of meer hetzelfde zijn, brengen volwassenen de eerste dag of twee vaak door met gevoelens van frustratie die kinderen gewoonweg niet hebben. Maak je je echter geen zorgen, na een paar dagen zal je zien dat het opeens veel gemakkelijker gaat en dat je er echt plezier in krijgt. 

7 – Laat je trots thuis: Hoe goed je ook bent in skiën, er zal altijd een 9-jarige zijn die beter is dan jij. Dit geldt zelfs voor de jongens op kantoor die als peuters begonnen te skiën en tientallen jaren in de bergen hebben doorgebracht tijdens wintervakanties. Vergelijk jezelf niet met anderen skiërs maar probeer zoveel mogelijk te genieten. 

You can do it!

Het oppakken van nieuwe activiteiten na een bepaalde leeftijd kan in het begin ontmoedigend zijn, maar leren skiën als een volwassene is niet zo moeilijk als je waarschijnlijk denkt dat het zal zijn. Een leuk pluspunt: de wetenschap bewijst dat het leren van een nieuwe sport als volwassene goed is voor je hersenen! En zoals ze altijd zeggen: skiën is net zoals fietsen: als je het eenmaal kan zal je het niet snel meer afleren!